8-A-Side

Een veld, 8 tegen 8 en mini-tornooien: veteranen gaan sjotten zoals de jeugd

hbvl.be

In het veteranenvoetbal haken steeds meer spelers en zelfs volledige teams af. Daarom lanceert Voetbal Vlaanderen een nieuw format: 35-plussers, die zoals jeugdteams 8 tegen 8 spelen. “Wij schrijven alvast een ploeg in”, klinkt het bij Victoria ’s Herenelderen.Exacte cijfers over hoeveel veteranenploegen er de voorbije seizoenen verdwenen, heeft Voetbal Vlaanderen niet. “Maar de reeksen worden een uitstervend ras”, getuigde woordvoerder Nand De Klerck bij zusterkrant Het Nieuwsblad. “Voor oudere spelers is die wekelijkse match van 90 minuten op zondagochtend moeilijk te combineren met hun gezin en werk. Daardoor zien we het aantal teams van 35-plussers jaar na jaar afnemen.”

Mini-toernooien

Veteranenvoetbal moet dus weer aantrekkelijker worden, iets wat Voetbal Vlaanderen ook begreep. Dus lanceerde het nu een nieuw concept. Dus lanceerde het nu een nieuw concept. ‘8-A-Side’, oftewel: sjotten op een half veld, met kleinere doeltjes, zoals 9- tot 12-jarigen doen. “Dat zou voor onze spelers al veel beter zijn”, weet Peter Vanharen, die als jeugdcoördinator bij ’s Herenelderen mee de veteranen volgt. “Voor de oudere spelers is het leuker en fysiek makkelijker om op een kleiner veld te spelen. Ook zullen ze zo minder snel blessures oplopen.”

Een andere nieuwigheid, die veteranen moet aanmoedigen te gaan voetballen, zijn de mini-toernooien. In plaats van volwaardige competities te spelen, zullen teams in reeksen van vijf zitten. Zij spelen dan elke vrijdagavond wedstrijdjes van een kwartier tegen elkaar. “Volgens ons is dat de toekomst van het veteranenvoetbal”, aldus De Klerck.

“Wij zullen alvast een ploeg inschrijven”, klinkt Vanharen. “Nu hebben we al wel een veteranenteam. Maar omdat er te weinig verschillende clubs overblijven, moeten onze mannen te vaak tegen 19-jarigen voetballen. Tegen die jonge gasten kunnen ze het fysiek niet aan. Als je dan regelmatig met 10-0 verliest, haken veel onder hen ook af. In dat nieuwe concept zijn die regels rond leeftijden gelukkig wat strenger. Enkel 35-plussers mogen daar meedoen, wat het ook eerlijker zal maken.”

“Volgens ons is dit de toekomst van het veteranenvoetbal”

Nand De Klerck (woordvoerder Voetbal Vlaanderen)

Goed voor kantine

In het nieuwe format met de mini-tornooien zal altijd één van de vijf clubs in de reeks voor gastheer spelen. “Financieel is dat mooi meegenomen”, legt Vanharen uit. “Ook voor de veteranenteams moeten wij uitrustingen en ballen voorzien, wat kosten met zich meebrengt. Als we dan zo een toernooitje kunnen organiseren, levert dat voor de kantine ook een mooi bedrag op.”

“Het is alleen te hopen dat er voldoende ploegen in onze regio geïnteresseerd zijn”, aldus Vanharen. “Ploegen die vijftig kilometer moeten rijden om te sjotten, blijven nadien niet hangen. Ook voor onze mannen is dat nieuwe format niet interessant als het betekent dat ze het halve land moeten doorkruisen. Daarom proberen wij nu ook ploegen in onze regio – zoals Herderen Millen en Vlijtingen VV – warm te maken voor dit nieuwe concept. Wij geloven dat het nieuwe concept dan heel leuk kan worden.”